Csak idegi alapon van magasvérnyomásom, nincs szükségem kezelésre – HAMIS

A tartós, magas szintű stressz vagy szorongás időszakosan növelheti a vérnyomást. Stressz esetében gyakori a stresszcsökkentés miatti túl sok evés, dohányzás vagy alkoholfogyasztás. Ezek mind tovább növelik a probléma kialakulásának valószínűségét. Ha valóban a stressz, szorongás a fő oka valakinél a hipertóniának, attól ugyanúgy kezelést igényel, de lehet, hogy csak szorongásoldó pszichiátriai kezelést vagy kombinálva vérnyomáscsökkentővel.

A magas vérnyomás olyan gyakori, hogy nem is kell komolyan venni – szinte elkerülhetetlen, úgyis mindenki előbb-utóbb magasvérnyomásos lesz – TÉVHIT

A magasvérnyomás kezelés nélkül számos betegség kockázatát növeli: szívinfarktus, gutaütés, veseelégtelenség, szívelégtelenség, látásvesztés, a merevedési zavar, perifériás keringési elégtelenség. A magasvérnyomás számos módon rombolja szöveteket, a megnövekedett artériás nyomás idővel egyre merevebbé teszi az ereket, ami csökkenti a szívbe áramló vér és oxigén mennyiségét, végső soron károsítva szívizmot. Ugyanilyen mechanizmusok révén károsítja a többi szervet is.

A magas vérnyomás öröklődik a családomban, a “fajtám hordozza”, nincs mit tennem – TÉVHIT

A magasvérnyomás betegségnek valóban van genetikai összetevője, de nem elkerülhetetlen, akiknek a családjában jelen van. Az életmód tényezők – mint az étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges testsúly, a dohányzás elhagyása, az alacsony só- és alkoholfogyasztás-, akkor is képesek csökkenteni a vérnyomást, ha a genetikai rizikó nagyobb. Ugyanígy a fentiekkel összefüggésben az egészséges életmód csökkenteni képes az infarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

A magas vérnyomás a kor előrehaladtával elkerülhetetlen – HAMIS

A magas vérnyomás nem része a természetes öregedésnek! Bár maga a betegség gyakoribb az idősebbek közt (60 év felett például közel 63% a magasvérnyomás betegek aránya), de a középkorúakat és a fiatalabbak is érinti. Ugyanakkor az életmódváltoztatás idősebb korban is képes lejjebb vinni az értékeket.

A normális vérnyomás határértéke a kor előrehaladtával nő, pl. 10 évente 10 Hgmm-rel – HAMIS

A fent említett régi elképzelés nem állja meg a helyét, épp ellenkezőleg. Húsz évesen és hetven évesen is optimális vérnyomásra kell törekednünk, illetve idősebb korban még annál is inkább, mivel az érelmeszesedés miatt még inkább ki vagyunk téve a magasvérnyomás szövődményeinek.

Az optimális vényomás 120/80 Hgmm vagy alacsonyabb érték. Ezen kívül több beosztás és több elnevezés létezik, de az közös bennük, hogy mindkét paraméter (szisztolés, diasztolés) esetén, ha az egyik érték magasabb, akkor azt értékeljük. Ha az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, különösen mivel az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak az orvosi higanyos vérnyomásmérőknél.

A vérnyomás osztályozása
KategóriaSzisztolés (Hgmm) Diasztolés (Hgmm)
Optimális vérnyomás< 120és< 80
Normális vérnyomás< 130 < 85
Magas-normális vérnyomás130-139és/vagy85-89
Kóros vérnyomás – Hypertonia
I. fokozat (enyhe hypertonia)140-159és/vagy90-99
II. fokozat (középsúlyos hypertonia)160-179és/vagy100-109
III. fokozat (súlyos hypertonia)≥ 180és/vagy≥ 110
Izolált szisztolés hypertonia (ISH)≥ 140 < 90
Izolált diasztolés hypertonia (IDH)< 140és≥ 90

Nem lehetek magasvérnyomásos, még fiatal vagyok hozzá – HAMIS

Bár a hipertónia általában a 40-50 év felettieket sújtja, ám ugyanúgy előfordulhat fiatalabbaknál, sőt, gyerekeknél is! A stressz, a túlsúly, mozgáshiány, az egészségtelen étkezés ugyanis mind elősegítik a magasvérnyomás betegség kialakulását, ezért egyre többször kénytelenek orvoshoz fordulni az 50 év alattiak is.

Észrevenném a tüneteket, ha magas vérnyomásom lenne – HAMIS

A tévhitekkel ellentétben a magas vérnyomásnak általánosan nincsenek tünetei, sokszor még ha vérnyomásértékek veszélyesen magas szinten vannak sem! Kizárólag rendszeres vérnyomásméréssel lehet megbizonyosodni a vérnyomásértékekről. A kipirosodás, a fejfájás, a fülzúgás, a rosszullét jellemzően csak súlyos hipertenziós krízisben fordulnak elő. Ha ehhez orrvérzés, mellkasi fájdalom, légszomj, látás- és /vagy beszédzavar, hányás is társul, orvost kell hívni!

Ha nem használok asztali sót, nem kell aggódnom a sóbevitel miatt – HAMIS

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 5 gramm alatti sómennyiség tekinthető a maximumnak, amivel fenntartható az egészséges vérnyomás. Hozzáteszik, hogy közel 2,3 millió haláleset lenne megelőzhető világszerte csak a sóbevitel csökkentésével. 5 gramm só egyenlő egy csapott teáskanállal, ami aránylag bőségesnek tűnik, viszont a rossz hír az, hogy nem csak az asztali sózás a felelős a sóbevitelért, ugyanis rengeteg élelmiszer tartalmazhat sokszor nagy mennyiségű sót. Érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját többek közt a kenyérféléknél, a kész pizzáknál a szendvicseknél, a felvágottaknál, a zacskós leveseknél, a rágcsálnivalóknál, a sajtoknál. Nagy vonalakban igaz, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több sót tartalmaz. Az sem igaz, hogy a tengeri só vagy himalájai só vagy más „különleges” sók egészségesebbek, ugyanis ezek kémiailag ugyanolyanok, mint az asztali só. A konyhasó, az konyhasósó: nátrium klorid.

Amikor a magas vérnyomás gyógyszer lejjebb vitte a vérnyomást, abba lehet hagyni – HAMIS

A magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, de jól kezelhető egy átfogó szemlélettel (életmódbeli és étrendi változtatásokkal, gyógyszerekkel). A gyógyszerek szedésekor sokan tapasztalhatják, hogy a vérnyomásuk viszonylag gyorsan normalizálódik. Mivel azonban a magas vérnyomás a legtöbb esetben egy élethosszig tartó állapot, a rendelt gyógyszereket nem lehet orvosi engedély nélkül elhagyni vagy csökkenteni. Ugyanakkor a kezelőorvos elrendelhet csökkentést vagy szerváltást, ha a normál értékek egy évnél hosszabb ideje nem változnak, bár a teljes gyógyszermentesség nagyon ritka. Az egészséges életmódot azonban minden esetben ajánlatos fenntartani.

A magas vérnyomás a férfiak betegsége – TÉVHIT

Való igaz, hogy 45 éves korig a férfiaknak nagyobb esélye van a magasvérnyomás betegségre, de 45-67 éves kor közt ez a kockázat mindkét nemet közel ugyanannyira érinti, majd egy kissé a nők felé billen a mérleg. Vagyis senki sem tekintheti magát „védettnek” ebből a szempontból, ezért mind az ellenőrzés, mind az életmód-, mind az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés fontos lehet!

Csökkentenem kell a sófogyasztásomat, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomásom” – TÉNY

A sóban megtalálható nátrium felelős lehet a magas vérnyomás kialakulásáért. A nátriumszegény diéta elősegíti a vérnyomás alacsony szinten való tartását, valamint hozzájárul egyes gyógyszerek (például értágítók, ACE-gátlók és béta-receptor blokkolók) hatékonyságának növeléséhez. A konyhasóban szegény étrend összeállítása nem könnyű feladat, hiszen nem csak az ételek utólagos sózását kell kerülni, hanem már a főzés során is célszerű kevesebbet adagolni belőle az ételekhez. Mindemellett a sóval ízesített, és tartós élelmiszereket is kerülni kell, például a konzerveket, húskészítményeket, ételízesítőket, sajtokat, sós rágcsálnivalókat, péksüteményeket, savanyított termékeket, félkész- és készételeket. A kenyérnek is magas a sótartalma, ezért abból legfeljebb napi 150-200 gramm mennyiség ajánlott. A javasolt napi nátriumbevitel a betegek számára 2500-3000 mg. Mindennapi használatra az általános só helyett a nátriumcsökkentett termékek javasoltak. A nátrium mennyiségének csökkentése mellett figyelemmel kell lenni arra, hogy bizonyos ásványi anyagok (kálium, kalcium, magnézium) beviteli mennyisége kielégítő legyen, hiszen ezek megfelelő arányban elősegítik az optimális vérnyomás értékek megtartását.

Ha leadok pár kiló felesleget, csökkenni fog a vérnyomásom – TÉNY

Az elhízottak több mint 60%-ánál alakul ki a magas vérnyomásos megbetegedés. Az egészséges testtömeg elérésével és megtartásával kimutathatóan és jelentősen csökkenhet a vérnyomás – akár annyira is, hogy szükségtelenné válik a gyógyszeres kezelés. Az energiaszegény étrend biztosítása érdekében kerülni kell az „üres kalóriákat”, vagyis az egyszerű szénhidrátok (például cukor, finomított búzaliszt), és a zsírban gazdag ételek és italok fogyasztását. Helyette fontos az élelmi rostok mennyiségének növelése zöldségek, gyümölcsök, és teljes kiőrlésű gabonaipari termékek formájában. A fogyókúra akkor helyes, ha a diéta mellett megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás is társul mellé. Napi fél óra intenzív mozgás erősen ajánlott a magas vérnyomás csökkentése érdekében, amely lehet kezdetben séta, könnyű tornagyakorlatok, kerékpározás, majd fokozatosan terhelve a szervezetet, át lehet térni nehezebb mozgásformákra is.

Az alkohol nem befolyásolja a vérnyomást. Egy pohár vörösbor, sör, vagy egy kupica pálinka még jó is – TÉVHIT

Hipertónia fennállása esetén korlátozni kell a mértéktelen alkoholfogyasztást, még egy pohár sör is megemelheti az értékeket. Nők esetében napi 1 egység, férfiaknál napi 2 egység a maximális elfogadható (1 egység alkohol = 1 pohár sör = 1,5 dl bor = 5 cl rövidital), de semmilyen mennyiségű alkohol nem ajánlható kimondottan. A májbetegeknek, és azoknak, akiknél az alkohol hatására valamilyen betegség kialakult, természetesen le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

A dohányzás krónikus hatása a vérnyomásra tisztázatlan kérdés, tehát a magasvérnyomásos beteg nyugodtan cigarettázhat – HAMIS

A dohányzás és egyéb dohánytermékek fogyasztása ideiglenesen növeli a vérnyomást a fogyasztást követően. Ezzel párhuzamosan a dohányban található kémiai anyagok károsíthatják az érfalakat is, ami miatt érszűkület alakulhat ki. Az érszűkület az erek károsítása mellett a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli. Nem csak az aktív dohányzás, de a passzív dohányzás is növelheti a hipertónia kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor mind a dohányzás, mind a magasvérnyomás független rizikótényezők a szív-érrendszeri megbetegedésekre, az együttes hatásuk pedig megtöbbszörözi a kockázatot.

A tengeri halak fogyasztása jó hatással van a vérnyomásomra – TÉNY

A tengeri halakban megtalálható telítetlen omega-3 zsírsavaknak tulajdonítható ez a jótékony hatás. A telítetlen zsírsavak előfordulnak növényi olajokban is (például olívaolaj, lenmagolaj), amelyek szintén kardioprotektív tulajdonsággal rendelkeznek. Ha a telített zsírokat tartalmazó sertészsír helyett a sütés-főzés során olívaolajat használunk, máris sokat tettünk a hipertónia ellen.

A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához – TÉNY

A helytelen étkezési szokásokon lehet változtatni. Az első és legfontosabb lépés a sófogyasztás korlátozása kell, hogy legyen. Ez nem csupán azoknak tesz jót, akiknek főként a só okozza a magas vérnyomását, hanem valamennyi magas vérnyomású páciensnek a javára válik. A magas vérnyomás csökkentését szolgáló tabletták szedése fontos az orvos által elrendelt adagolásban. Emellett is oda kell figyelni a helyes életmódra is. Az elfogyasztott konyhasó 80 százaléka készételekből kerül a szervezetbe. Elsősorban a kenyér, a virsli, a sajtok és a konzervételek készítéséhez használnak sok sót. Minden leadott fölösleges kiló két-három Hgmm-rel csökkenti a szisztolés értéket, és egy-két Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

A káliumban gazdag étrend segít a vérnyomás csökkentésében – TÉNY

Kálium elsősorban a hüvelyesekben, a banánban és a burgonyában fordul elő. A veseelégtelenségben szenvedőknek, azonban óvatosnak kell lenniük a káliumfogyasztással! A sok gyümölcs és zöldség is pozitívan hat a vérnyomásra. Emellett kevesebb húst és állati zsiradékot szabad csak fogyasztani, ehelyett inkább a halat és a növényi olajokat részesítsék előnyben! Ez az étrend nagyjából megfelel a mediterrán diétának. Tanulmányok szerint a szisztolés vérnyomás értékét 11, a diasztolését pedig 6 Hgmm-rel csökkenti.

Nem fáj a fejem, biztos nincs magasvérnyomásom – TÉVHIT

Az egyik leggyakoribb tévhit a magasvérnyomással kapcsolatban az, hogy tünetekkel, ezen belül is fejfájással, szédüléssel jár. Tény, hogy ezek a gyakori orrvérzés, a rossz közérzet és a remegés mellett gyakran előfordulnak a betegség során, ám nem ritka az sem, hogy semmilyen panasz nem hívja fel rá a figyelmet, csupán vérnyomásmérés során veszi észre az illető, hogy magasabbak az értékei.

Testmozgással csak még inkább megnőnek az értékek, nem szabad sportolnom – HAMIS

Sokan nem mernek magasvérnyomással mozogni, mivel attól tartanak, hogy a sportolás még inkább megemeli az értékeket. Ez viszont a legrosszabb, amit egy hipertóniás beteg elkövethet, ugyanis a testmozgás nem csupán a betegség kialakulását elősegítő túlsúlytól szabadít meg, de a rendszeres laza testmozgás csökkenti is a vérnyomást, és megakadályozza az állapot romlását. Amire azonban ügyelni kell, hogy a súlyzós edzéseket kerülni kell, ugyanis azok valóban vérnyomásemelő hatással bírnak! Továbbá sportolás előtt mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges.

Nincs semmi bajom, csak az orvosnál magasabb a vérnyomásom – HAMIS

Előfordul, amikor csupán az orvosi vizsgálat során magasabb valakinek a vérnyomása. Ezt „fehérköpeny szindrómának” nevezik, amit igenis komolyan kell venni, hiszen igen fontos jelzésértékkel bír, hiszen arra utal, hogy a páciens stresszhelyzetben, szorongás hatására hajlamos a vérnyomás kiugrásokra. Ez esetben életmódbeli változatosokra mindenképpen, de akár gyógyszerekre is szükség lehet.

Vérnyomásméréskor csak a második értékem magasabb, az nem jelent hipertóniát, az nem is számít – HAMIS

Vérnyomásmérés során két értéket kapunk: az első a szisztolés, a második a diasztolés érték.  Az előbbi a szív összehúzódásakor lévő nyomást mutatja és 140 Hgmm-nél kevesebb a normál értéke, míg a második az elernyedéskor lévő nyomást és 90 Hgmm alatt tekinthetjük egészségesnek. Sokan csak a szisztolés értéket figyelik, pedig szív-és érrendszer egészsége szempontjából a diasztolés is ugyanolyan fontos, ezért, ha csak az magasabb, akkor is mihamarabbi orvosi konzultáció javasolt!

Szedem a gyógyszereket, úgyhogy nincs szükségem kontrollra – HAMIS

A hipertónia kezeléséhez gyakran vérnyomáscsökkentő gyógyszer alkalmazására van szükség. A legtöbb esetben valóban gyors segítséget jelent, ám ez még nem jelenti azt, hogy a betegnek már nem is kell kontrollokon részt vennie, gondolván, hogy úgyis kezelve van a problémája. A rendszeres ellenőrzés ekkor is elengedhetetlen, hiszen fontos a vérnyomás további nyomon követése is, hiszen az állapot változhat – jobb és rosszabb irányba is-, ami az alkalmazott készítmény más adagolását vonhatja maga után. Ráadásul az évszakváltás is befolyásolhatja az értékek alakulását, ezért érdemes ilyenkor is felkeresnie orvosát!

Nem hat a gyógyszerem, úgyhogy többet veszek be – TÉVEDÉS

Előforulhat, hogy az alkalmazott készítmény nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ilyen esetben meglehet, hogy más adagolásra vagy más gyógyszerre van szükség, viszont a váltás orvosi javallatra kell történjen! A 24 órás vérnyomásmérés (ABPM) segít a döntésben, hogy mit, mennyit szedjen gyógyszert a beteg.

Ráadásul felmerülhet ekkor a secunder hipertónia gyanúja, vagyis amikor a magasvérnyomás hátterében más betegség húzódik (leggyakrabban veseprobléma). Ilyenkor a vérnyomás értékei csakis abban az esetben rendeződnek, ha kezelik az alap problémát.

A cukorfogyasztás cukorbetegséget okoz, avagy a cukorbetegség oka a túl sok édesség – TÉVHIT

A cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz cukorbetegséget. A cukros étrend fogyasztása azonban túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet, amelyek a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői. Ugyanez elmondható bármilyen kalóriadús étrend, túlzott zsírfogyasztás esetében is. Bár első hallásra ez a tévhit érthető, elvégre a vércukorszint alapvető szerepet játszik a cukorbetegségben, valójában a betegség alapja elsősorban nem a cukor túlterhelés, hanem a vércukorszint szabályozásának zavara. Az 1-es típusú cukorbetegség ezzel ellentétben autoimmun folyamat eredménye, a táplálkozás azonban nem kockázati tényező.  A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a szervezetben nem képes megfelelő hatást kifejteni a termelődött inzulin. A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam a sok esetben genetikailag öröklődik. Rendszeres testmozgással és megfelelően megtervezett és betartott étrend mellett mértékletesen az édesség fogyasztása is megengedett.

A cukorbetegség csak az elhízott embereket érinti – TÉVHIT

Bár a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség ismert kockázati tényezői, de ez az állapot bárkinél előfordulhat, akár „sovány” vagy annak tűnő személyeknél is. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kb. 10% -a nem túlsúlyos és nem elhízott, nem beszélve a prediabéteszről, ahol még nagyobb számban találni megfelelő testtömeggel rendelkezőket. Ennek oka, hogy a cukorbetegség rizikóját nem csupán a túlsúly növeli meg, hanem a mozgáshiány, egészségtelen étrend, alváshiány, genetikai tényezők is. Ráadásul előfordulhat, hogy az illetőn nem látszik a plusz zsírréteg, de a belső szervei körül már lerakódott (zsigeri zsírok), ami ugyancsak rizikótényezőnek számít.

Az 1-es típusú cukorbetegségnek nincs összefüggése a testsúllyal.

Az elhízás mindig cukorbetegséghez vezet – TÉVHIT

Az elhízás jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát, de nem vezet elkerülhetetlenül a betegséghez.

A cukorbetegek nem ehetnek cukrot, édességet – TÉHIT

A cukorbetegeknek gondosan be kell tartaniuk az étrendjüket: fontos a szénhidrátbevitel ellenőrzése, de továbbra is tartalmazhatnak finomságokat. Az édességek kulcsa, hogy egy nagyon kis adagot fogyasszunk, és tartogassuk különleges alkalmakra. A cukorbetegek ehetnek édességet, de a cukortartalmú ételeket nagyon körültekintően kell beépíteniük a diétába, összhangban a gyógyszeres kezeléssel és a testmozgással.  A cukorbetegeknek gondosan meg kell tervezniük, hogy mit és mikor esznek, hogy biztosítsák vércukorszintjük egyensúlyát.

A cukorbetegség előbb-utóbb vaksághoz, amputációhoz, veseelégtelenséghez vezet – TÉVHIT

Bár igaz, hogy a cukorbetegség bizonyos esetekben vaksághoz és amputációhoz vezethet, ez nem elkerülhetetlen. Azoknál az egyéneknél, akik gondosan kezelik állapotukat, ezek a szövődményes állapotok ritkák. A cukorbetegek 11,7%-ának van valamilyen szintű látáskárosodása. Az alsó végtag amputációja a cukorbetegek körülbelül 0,56%-ánál fordul elő az Egyesült Államokban. Ezek a számok valamelyest nagyobbak nálunk, elsősorban az elhanyagolt betegeknél, a rosszul kontrollált vércukrú diabéteszeseknél, többek között a hiányos egészségügyi nevelésnek köszönhetően. Sajnos Romániában a betegek 70%-a előrehaladott, szövődményes betegség stádiumában fordul csak orvoshoz először.  A cukorbetegséggel összefüggő szövődmények előfordulásának valószínűségét nagyban növelik az elhízás és a túlsúly, a dohányzás, a fizikai inaktivitás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Cukorbetegeknek nem szabad vezetniük, vagy épp ellenkezőleg: a betegség nem befolyásolja a vetési képességet – TÉVHIT MINDKETTŐ

A cukorbetegség diagnózisa nem jelenti automatikusan azt, hogy valakinek abba kell hagynia a vezetést. Az autóvezetés viszont nem előjog, hanem kiváltság, és a cukorbeteg ugyanazoknak a kritériumoknak kell eleget tenniük, mint bárki más. Így a cukorbetegek vezethetnek, hacsak nem korlátozzák őket a cukorbetegség bizonyos szövődményei, például az esetleges látásromlás. Ugyanakkor a vércukorszintek jól kontrolláltak kell legyenek, különös a hipoglikémiára való hajlamot kell kizárni. Éppen ezért a hajtási engely kiváltásakor és megújításakor a belgyógyásznak diabetológus szakorvosi igazolást kell bemutatni. Aki cukorbetegséggel összefüggő szövődményeket tapasztal, szorosan együtt kell működnie a kezelőorvosával annak kiderítésére, hogy a cukorbetegség befolyásolja-e a vezetési képességeit.

A prediabetes mindig cukorbetegséghez vezet – TÉVHIT

Romániban tíz emberből 3 prediabéteszes. A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségnek minősüljön. Ha nem kezelik, a prediabétesz általában 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődik. Az életmódváltás azonban megváltoztathatja a helyzetet. A rendszeres fizikai aktivitás és az egészségesebb étrend megállíthatja a cukorbetegség kialakulását.

A cukorbetegek nem sportolhatnak – TÉVHIT

Épp ellenkezőleg, a testmozgás fontos eleme a cukorbetegség kezelésének, elősegíti a fogyást és csökkenti a vérnyomást, mindkettő a szövődmények kockázati tényezője. Segíthet a szervezetnek az inzulin jobb felhasználásában is, az inzulinrezisztencia csökkentésében, ami a 2-es típusú cukorbetegség alapvető kóroka.

A testmozgás idején az energiaraktárak mozgósítása, a vércukorszint szabályozása kitüntetett szerephez jut, és a sport két irányban is befolyásolhatja a vércukorszintet: növeli, de komolyabb terhelés esetén jelentősen csökkentheti. Érdemes edzés közben ellenőrizni vércukorszintet, nyilvántartást vezetni róla, illetve ezen információkat megosztani a kezelőorvossal. Ez segíthet irányítani az inzulin adag szükséges változtatásait.

A cukorbetegek gondoskodjanak arról, hogy sportoláskor edzőtársaik tudjanak az ő betegségükről, és tartsanak kéznél gyors felszívódású szénhidrátokat (csokoládé, cukros italok, glükóz gél stb). Akár viseljenek cukorbetegség-azonosítót, karkötőt, hogy az emberek szükség esetén segíthessenek.

Ne feledjük, ha egy cukorbeteg rosszul van, vércukormérés nélkül nem tudjuk megállapítani az okát, viszont bátran adhatunk neki cukrot: ha magas a vércukra, egy csokoládé nem oszt, nem szoroz, de ha alacsony, életmentő lehet.

Valaki „elkaphatja” a cukorbetegséget – TÉVHIT

A diabétesz nem fertőző betegség, diabétesz semmilyen körülmény között nem terjed át egyik emberről a másikra. A kórokozók nem okoznak cukorbetegséget, így az ember nem adhatja át másnak. Ha egy családon belül már volt cukorbeteg, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki hajlam, de nem fertőzés által.

Egyes természetes termékek, gyógynövények, akkupunktúra, gyógyítják a cukorbetegséget – TÉVHIT

Jelenleg nincs gyógymód a cukorbetegség ellen. Minden olyan állítás, amely szerint egy termék képes meggyógyítani a cukorbetegséget, hamis. Sok növényi vagy természetes termék alig vagy semmit sem tesz, és bizonyos esetekben ártalmas is lehet!

A cukorbetegség nehezen karbantartható, nem lehet normális, átlagos életet élni – TÉVHIT

Való igaz, hogy egy diabéteszesnek sokkal komolyabban oda kell figyelnie az életvezetése egyes részleteire, például a táplálkozásra, testmozgásra, inzulin beadására. Ez fegyelmezettséget és rendszerességet követel meg, de gyorsan megszokottá válik ez az életvitel, és kevés dologban fogja akadályozni a beteget.

Minden cukorbetegnek inzulinra lesz szüksége, előbb-utóbb

Amennyiben valaki megkapja a diagnózist, miszerint cukorbetegséggel küzd, egyből a mindennapi injekciózást látja maga előtt. Pedig a 2-es típusú cukorbetegség alapkezelése a diéta, mozgás és a hozzáadott gyógyszeres terápia, ami elsősorban tablettás kezelést jelent. Az előfordulhat, hogy a felfedezéskor észlelt nagyon magas vércukorértékek, felborult anyagcsere állapot miatt először inzulint kap a 2-es típusú cukorbeteg, azonban a cukorháztartás normalizálása után, a helyesen tartott diéta és megfelelő napi mozgástevékenység mellett az inzulinfokozatosan elhagyható és helyette „csak” tablettás és/vagy nem inzulin típusú injekciós kezelés is elégséges lehet a normális anyagcserehelyzet biztosításához.

A gyógyszeres/inzulinos kezelés élethosszig tart – NEM FELTÉTLENÜL

Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, viszont megfelelő terápiával kitűnően egyensúlyban tartható ha korán felismerésre kerül a betegség. Ez azt is jelenti, ha valaki a felfedezéstől kezdve pontosan betartja az előírt, személyre szabott életmódot (diéta, mozgás), úgy lehetséges, hogy nincs szüksége sem inzulinra, sem pedig tablettára (ez csakis a 2-es típusra vonatkozik). Természetesen a rendszeres vércukorszint ellenőrzésre és időszakos, évi minimum 1-2 alkalmas orvosi konzultációra ilyen esetekben is szükség van! A gyógyszeres terápia bevezetésének eldöntése a cél vércukor értékek és HbA1c adatok ismeretében történik az orvosi vizit alkalmával.

Felesleges ellenőrizgetni a vércukorszintet, az ember érzi, hogy mikor alacsony vagy magas – TÉVHIT

A túl magas vércukorszintet hiperglikémiának, míg a túl alacsonyat hipoglikémiának nevezzük. Mindkét állapot igen veszélyes, hiszen súlyos szövődményeket okozhatnak, ezért fontos a glükóz értékeket normál tartományon belül tartani! Bár mindkettőnek vannak tünetei, ennek ellenére előfordulhat, hogy valaki csak a lényegesebb, súlyosabb kilengéseket érzékeli. Éppen ezért van szükség rendszeres vércukor mérésre, melynek adatai alapján eldönthető, hogy a beteg elérte-e a számára kitűzött cél vércukorértékeket, vagy ha nem akkor szükséges a terápia módosítása. Ugyanakkor  a magas vagy alacsony vércukorszint okozta tünetek gyakran nagyon hasonlóak, ezért nehéz eldönteni, hogy mit jelentenek.  A mérés az egyetlen megbízható módja a vércukorszint követésének.

Az inzulin hizlal – TÉVHIT

Valójában nem az inzulin hizlal, hanem a túl sok szénhidrát, amihez muszáj beadni a túl sok inzulint is. Többen esnek abba a hibába, hogy fogyniuk kellene, de nem tudnak, mert csak arra figyelnek, hogy a vércukorszintjük rendben legyen, és ezt könnyen meg lehet oldani a szénhidrátra beadott megfelelő (nagy) mennyiségű inzulinnal. Ha sok szénhidrátot eszünk, sok inzulint is kell adnunk, ekkor a vércukorszintünk rendben lesz, de az összkalória-bevitelünk túl magas lesz, ami további hízáshoz vezet. Tehát nem az inzulin hizlal, hanem a túl sok szénhidrátra beadott túl sok inzulin együtt!

Gyógyítható a cukorbetegség inzulinnal vagy másképp – TÉVHIT

A diabétesz sajnos nem gyógyítható. Megfelelő életmóddal a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye jelentősen csökkenthető, és az időben felfedezett diabétesz jól kordában tartható, akár vissza is fejleszthető bizonyos mértékben. Gyógyszerekkel a betegséget jól lehet kezelni, romlását meg lehet akadályozni, de a háttérben meghúzódó kiváltó okokat főleg az 1-es típusnál nem lehet meggyógyítani.

Az inzulin segíti a betegséggel való együttélést, de nem gyógyítja meg azt. Az inzulin segít a szervezetnek az energiatermeléshez szükséges glükóz felhasználásában, ezáltal lehetővé teszi a megfelelő szintű vércukor kialakítását, de nem szünteti meg a háttérben húzódó okokat. Gyakorlatilag külsőleg pótoljuk a szervezet által meg nem termelt inzulint (1-es típusú diabétesz) és/vagy nagyobb inzulinmennyiséget biztosítunk az inzulinrezisztens szervezet számára (2-es típusú diabétesz).

Az 1-es típusú cukorbetegség csak fiatalkorban alakul ki – TÉVHIT

Az 1-es típusú diabéteszesek döntő többségét valóban gyermek- vagy fiatalkorban diagnosztizálják, ám előfordulhat, hogy csak 30–35 éves korban jelentkezik a betegség. Ezt egy ismereten okokból beinduló autoimmun folyamat alakítja, ami miatt elpusztulnak a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek, amelyek az inzulintermelésért felelősek. Innentől kezdve a cukorbeteg kívülről, injekció formájában kell hogy bejuttassa a szervezetébe az inzulint.

A 2-es típusú diabétesz (sokan az idősek cukorbetegségeként emlegetik) csak időskorban alakul ki – TÉVHIT

A 2-es típusú cukorbetegek döntő többsége valóban felnőttkorban lesz cukorbeteg, de sajnos egyre gyakoribb jelenség, hogy gyerekeknél is kialakul. Ez a helytelen étrendnek, a mozgásszegény életmódnak és persze genetikai hajlamnak köszönhető.

A gyermekek kinőhetik a cukorbetegséget – TÉVHIT

A gyermekek gyakorlatilag soha nem növik ki a cukorbetegséget. 1-es típusú diabétesz esetében a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei örökre elpusztulnak, szervezetben nem képződik több inzulin, így ez a betegségtípus egy életre szól.

A 2-es típusú cukorbeteg gyerekeknek serdülőkor után javulhat a vércukorszintjük, azonban valószínű, hogy mindig hajlamosak lesznek a magas vércukorszintre, ha nem mozognak eleget, vagy ha elhíznak, és időskorban újra előjön náluk a diabétesz.

A cukorbetegség nem súlyos probléma, hiszen évtizedekig el lehet élni vele – TÉVIT

A cukorbetegség igen gyakori, Romániában az összlakosság 11,6%-át, több, mint kétmillió embert érint, és talán mert ilyen gyakori, egyesek abban a tévhitben ringatják magukat, hogy nem súlyos betegség. A cukorbetegség viszont sajnos nem gyógyítható, és számos szövődménnyel jár, ha valaki nem kezeli jól a betegségét. A szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, az idegkárosodás, a vesekárosodás, a vakság, a bőrbetegségek és a halláskárosodás. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2016-ban a cukorbetegség 1,6 millió ember halálát okozta.

A szénhidrátok az igazi ellenségek, le kell mondanunk a kedvenc ételeinkről – TÉVHIT

Kenyér, tésztafélék, olyan ételek, melyek naponta előkerülnek az asztalra. Sokan úgy gondolják, a cukorbetegséggel küzdők örökre lemondhatnak a szénhidrátokról, hiszen a finomítottcukor mellett a másik fő ellenségnek számítanak. Pedig az állítás döntően a finomított, magas glikémiás index-szel rendelkező szénhidrátokra igaz. Az orvos és dietetikus által meghatározott mennyiségben és megfelelő napszaki elosztásban a lassú felszívódású szénhidrát tartalmú ételek is fogyaszthatóak (pl. teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk). Nincs egészségtelen élelmiszerkategória, csak egyes élelmiszereket, kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy melyik étkezésnél fogyasztjuk őket (pl. reggelinél a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukrokat) általában nem ajánlják). A központi idegrendszer normális működéséhez a szénhidrátok fogyasztása feltétlenül szükséges.

Ha a cukorbeteg vércukoreredményei jók és jól érzi magát, akkor nem kell kontrollra járnia – TÉVHIT

A magas vagy az alacsony vércukorszintnek nincsenek mindig kísérő tünetei. Még egy rutinos diabéteszes sem tudja műszer nélkül megállapítani, hogy milyen az éppen aktuális vércukorszintje. A rendszeres mérés az egyetlen módja annak, hogy figyelemmel kísérjük vércukorszintünket. A megfelelő diéta, a gyógyszeres kezelés betartása, valamint a testmozgás szükségesek, de a rendszeres orvosi ellenőrzés is elengedhetetlen.

Ha a családban senki nem volt cukorbeteg, akkor mi sem leszünk azok – TÉVHIT

A cukorbetegségre való hajlam családon belül öröklődhet, ami azt jelenti, hogy bizonyos embereknél nagyobb a kialakulás valószínűsége. Azonban rengeteg olyan cukorbeteg van, akinek a családjában korábban nem fordult elő a betegség. A testsúly és az életmód az a két tényező, amely a leginkább hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

Nagyobb inzulinszükséglet a betegség rosszabbodását jelenti – TÉVHIT

A vércukorszintet több tényező is befolyásolja: diéta, testmozgás, napszak stb. Emiatt az inzulin mennyiségét folyamatosan változtatni kell annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb szinten maradjon. A helyes inzulinadagolásban mindig kérjük kezelőorvosunk véleményét!

Inzulinigényes vagy inzulinigényessé váló kettes típusú diabétesz esetén, ha az szükséges összesített napi inzulinadagunk növekszik, az pusztán kórélettani szempontból a betegség előrehaladását jelezheti, ugyanakkor, ha a nagyobb adaggal a vércukorszint egyensúlyban tartható, érdemben nem történik változás a lehetséges szövődmények szempontjából. Más szóval, ha vércukorszintünket rendben tudjuk tartani, ne aggódjunk, hogy ehhez mennyi inzulin szükséges. Ez persze nem jelenti, hogy elég növelni az inzulin adagot és kedvünkre lakmározhatunk, a cukorbetegség kezelésének alapköve továbbra is a megfelelő étrend.

Van, akinek a természeténél fogva magas a vércukorszintje, ez így normális, náluk ez nem a cukorbetegség jele – TÉVHIT

A magas vércukorszint soha nem normális. Bizonyos állapotok és bizonyos kezelések hatására átmenetileg megemelkedhet a vércukorszint a nem cukorbetegeknél is, de a normál értéknél magasabb vércukor, vagy a vizeletben lévő cukor esetében feltétlenül orvoshoz kell fordulni.