Osztályvezető főorvos

Dr. Nagy R. István – főorvos
vagyon- és érdeknyilatkozat

Orvosok:

Dr. Ábrahám Áron – főorvos

Dr. Nagy R. István – főorvos

Dr. Szász Szabolcs – szakorvos

Dr. Erőss Elena – szakorvos

Dr. Pál Zsuzsa – szakorvos

Főasszisztensnő:

Kelemen Dóra Blanka

Kedves látogató !

Osztályunk területvezető kórházként elsősorban felsőháromszék betegeinek a szülészeti és nőgyógyászati ellátását biztosítja. Természetesen a szabad orvosválasztásnak megfelelően a területen kívüli betegeket is fogadjuk. Osztályunk jelenleg 45 ággyal üzemel, és teljeskörü szülészeti-nőgyógyászati ellátást biztosít. Az általános bemutatkozáson túl külön szeretnénk bemutatni a szülőszobát és a mütőt ami a környéken egyik legszebb, és legjobban felszerelt.

Fontos, hogy lehetőség van állandóan, 24 órán keresztül a teljes szülészet-nőgyógyászati ellátásra. Másrészt az endoszkópiában elért eredményeink jogosítanak fel arra, hogy ezt külön, részletesen mutassuk be. Szeretnénk felhívni az érdeklődő kismamák ill. orvoskollégák figyelmét, hogy genetikai tanácsadás és kivizsgálás kórházunkban elérhető és viszonylag olcsón kivitelezhető .

Szülőszobák

Érthető és jogos igény, hogy szülés a szülőnő és magzata szempontjait és igényeit figyelembe véve történhessék, az intézeti háttér jelentette biztonság megtartásával.
A szakmai biztonságot az azonnali mütéti beavatkozás, a modern szülészeti fájdalomcsillapítás és anesztézia elérhetősége, az azonnali véradás lehetősége,stb. jelenti.Létezik egy un. előkészitő fürdőszoba ahol a betegfelvétel után a szülőnők szükség esetén tisztálkodhatnak.A szülőszobán a szülőnőket folyamatosan észlelik: általános állapot,a fájástevékenység követése, magzati szivhanghallgatás és ennek elektronikus regisztrálása az ún. kardiotokográffal.

A kórház új szülőszobája ilyen, modern, jól felszerelt, barátságos, a szakmai és társadalmi igényeket kielégítő létesítmény, ami biztonságos kórházi körülmények között teremti meg az otthonos, meleg hangulatú szülés körülményeit. A szülőnőket folyamatosan észlelik :az általános állapot,a fájástevékenység követése, magzati szivhanghallgatás és ennek elektronikus regisztrálása az un. kardiotokográffal.Ultrahagos vizsgálatot már felvételkor végzünk de bármikor rendelkezésre áll és szükség esetén megismételhető.

A szülőszobák mindegyike légkondícionált, TV, rádió, magnó is rendelkezésre áll.

Szülés után

Igény szerint, még a köldökzsinór elvágása elott az édesanya hasára, ill. emlojére tesszük az újszülöttet. Őssejtmegőrzésre (igény esetén) köldökzsinórvért veszünk. Természetesen a család a szülés után pár percig a szüloszobában maradhat az édesanyával és az újszülöttel. Szövődménymentes szülés után két óra múlva a szülőnőt osztályra helyezzük, ahol lehetőség van az un. rooming-in ellátásra, amikor az újszülöttet az édesanya mellett helyezzük el kiságyban. A szülészet-nőgyógyászati osztályon egyágyas, komfortos , illetve két-, három- ágyas kórteremben fogadjuk betegeinket. A szobák általában jól felszereltek, mindenikükhöz zuhanyzó,mosdo ésWC is tartozik

Műtők

Két teljesen különálló, bemosakodóval, szürővel ellátott korszerü mütő áll rendelkezésre , egyik szülészeti a másik nőgyógyászati mütétek külön vagy akár szimultán végzésére alkalmas.

Újszülött osztály

Dr. Fetés Kinga – szakorvos

Osztályunkon az elmúlt évek során nagy hangsúlyt helyeztünk a terhesség alatt kialakult szoros anya gyermek kapcsolat további erősítésére a szülés utáni pillanatoktól kezdve. Az újszülöttek a lehető legtöbb időt töltik édesanyjukkal, szoptatásban, ápolásban az újszülött részleg nővérei segítik az anyukát.
Császármetszésnél az első életnapon az édesanya állapotától függően az újszülöttek “látogatják”- egy vagy több alkalommal- édesanyjukat, a második naptól már ebben az esetben is a rooming-in rendszerben történik az ellátás. Az újszülöttek első részletes fizikális vizsgálatát, majd a napi ellenőrzéseket neonatológus szakorvos végzi, az első négy napon megtörténnek a kötelező szűrővizsgálatok, és a BCG oltás. Az újszülöttek és anyukájuk az otthoni ápolásra, szoptatása való tanácsokkal ellátva, szükség esetén további szükséges vizsgálatokra történő javaslatokkal távoznak osztályunkról.

Nőgyógyászati Osztály

A nőgyógyászati osztály az épület második emeletén az intenziv ellátást biztositó egységgel egy szinten helyezkedik el. Az osztályon kezeljük a különböző nőgyógyászati vérzések, gyulladások, anatómiai rendellenességek, jó-, vagy rosszindulatú daganatos betegségek miatt kórházi ellátásra szoruló betegeket. Itt történik a műtéti kivizsgálás és előkészítés, az intenziv osztályon helyet kapó postoperativ őrzőben pedig a műtét utáni közvetlen ellátás, megfigyelés. A sokféle un. hasmetszéses mütét mellet endoszkopiás mütéteket is végzünk .A nőgyógyászati osztályon kerülnek ellátásra a terhesség-megszakításra jelentkezők, az elhalt terhesség miatt felvettek és a spontán vetélő terhesek is.

Az osztályon található betegellátó egységek, kórtermek (WC-k, zuhanyzók), folyosók, nővérpult a teljesen újjak, barátságos, kultúrált környezetet biztosítanak. Mindkét osztályon tágas , napfényes ebédlő van ahol a látogatókat lehet fogadni. Hütőszekrény,mikrohullámu sütő áll a betegek rendelkezésére.
Családtervezési szakrendelő (nyugati, kisseb bejárat, második emelet)

A rendelő elsődleges célja az ellátási területünkön élő lányok,asszonyok számára a legkorszerűbb fogamzásgátlási módszerek biztosítása.
Romániaban köztudottan nagyon magas a terhességmegszakítások száma,és ezen belül sajnos meglehetősen nagy arányt képvisel a fiatalkorúakon végzett bavatkozás. Kórházunk ellátási területén ezek a számok az országos átlagnál alacsonyabbak de minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté és elérhetővé a modern fogamzásgátlási módszerek.

Ezzel a céllal nyitottuk meg a szakrendelőt, és elmondhatjuk, hogy a megnyitás óta eltelt években a fiatalkorúak terhességmegszakításainak folyamatos csökkenését észleljük. Az elmúlt évek során a rendelőben sok száz fiatal lány ,asszony fordult meg a legkülönbözőbb problémákkal.

Természetesen a fogamzásgátláson kívül bármilyen nőgyógyászati, szexuális vagy egyéb panasszal is lehet jelentkezni a rendelésen A vizsgálatokhoz igyekszünk kellemes és intim környezetet biztosítani, de a kizárólag tanács miatt hozzánk fordulókat is szívesen látjuk. Egyéni megbeszélés alapján iskolai felvilágosító előadások tartását is vállaljuk.

Dr. Baka Tünde

 • szerdán 14:00 – 20:00, más munkanapokon 8:00-16:00

Nőgyógyászati-szülészeti szakrendelő

(nyugati, kisebb bejárat)

A kórház épületében, az első emeleten található, hétköznapokon minden nap eléhető , jól felszerelt szakrendelő, széleskörü szülészeti-nőgyógyászati kivizsgálási lehetőségekkel melyek közül kiemelnénk:

Szülészeti ultrahang

A koraterhességi ultrahang vizsgálat során megállapítjuk a terhesség korát, kimutatjuk a többes terhességet, az elhalt terhességet, a kóros terhességek egy részét, a subchorialis haematomákat, a méhenkivüli terhességet, nőgyógyászati eltéréseket a kismedencében. A terhesség 12-13. hetében történik az I. ultrahang-szűrővizsgálat, melynek célja a fejlődési, chromosoma-rendellenességekre gyanús jelek, kóros állapotok felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása.
A II. ultrahang-szűrővizsgálat során a 18-19. héten vizsgálható a koponya, arc, gerinc, szív, rekesz, hasfal, vesék, húgyhólyag, végtagok, lepény, köldökzsinór, magzatvíz, az artéria uterina áramlása. A vizsgálat célja a fejlődési, chromosoma-rendellenességekre utaló jelek, kóros állapot, kóros placentatio felismerése, a pontos terhesség kor meghatározása.

A III. ultrahang-szűrővizsgálat során a 30-31. héten vizsgálható a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek, a magzati biometria /növekedési zavarok/, a magzatvíz mennyisége, a lepény helyzete, érettsége, Doppler vizsgálatok a magas kockázatú terheseknél. A IV. ultrahang-szűrővizsgálat a 36-37. héten vizsgálható a magzat elhelyezkedése, a magzati biometria, a magzatvíz mennyisége, a lepény helyzete érettség, a köldökzsinór helyzete, az előző császármetszés hegvonala, a magas kockázatú csoport kiemelése a szülésvezetés megtervezése céljából.

Nőgyógyászati ultrahang

A nőgyógyászati ultrahang-vizsgálatok során transabdominális és transvaginalis vizsgálatokat végzünk. A vizsgálatok célja a kismedencei anatómia áttekintése, melynek során a szerveket sagittalis és transversalis metszetben nézzük. Vizsgáljuk:

 • a méh helyzetét és alakját, nagyságát,
 • méh izomfalának szerkezetét,
 • méhüreg alakját, tágasságát,
 • méhen belüli eszköz localisatioját,
 • méhnyálkahártya vastagságát, szerkezetét,
 • petevezetékeket,
 • petefészkek helyzetét, nagyságát, szerkezetét,
 • A Douglas üreget, peritonealis folyadékot,
 • a környező szervek / húgyhólyag, végbél/ szerkeztét, belső nemi szervekhez való viszonyát
 • A kismedencei térfoglaló folyamatokat / eredet, szerkezet/
 • egyéb, a belső nemi szervekből kiinduló, vagy kismedencére lokalizált kórfolyamatokat

A belső nemi szervekből kiinduló, vagy a kismedencére localizálódó térszűkítő folyamatok esetén vizsgáljuk a kismedencei szervek ereződését és a véráramlás jellegzetességeit duplex és color Doppler ultrahangvizsgálattal.

Laboratóriumi vizsgálatok

 • Vérkép, biokémiai és különböző hormonszint meghatározások, Down-kór szűrés
 • Fertőzöttség kimutatása immunológiai módszerekkel HPV, Citomegalovirus, Toxoplasma, stb.
 • Citológia, biopszia és ennek szövettani feldolgozása.

Nőgyógyászati endoszkópia

Az endoszkópia lényege, hogy egy vékony, üvegszál optikás eszközzel tekintjük át valamelyik testüreget. Legnagyobb elonye a kicsiny mutéti metszés, az egy-két napos kórházi tartózkodás, a kisebb mutéti megterhelés és kevesebb mutét utáni kellemetlenség, valamint a néhány nap alatti teljes gyógyulás. Nogyógyászati endoszkópos mutétet követoen a betegek általában 3-4 nap múlva teljesen panaszmentesek, és egy hét múlva munkaképesek. Két fajtája van:

 1. Az ún. hiszteroszkópia kapcsán a hüvelyen, ill. méhnyakon át bevezetett eszközzel a méh üregét vizsgáljuk. Erre elsosorban olyankor van szükség, ha valakinél ismételten vérzési rendellenesség jelentkezik és többször volt egészségügyi méhkaparása, ha a méh miomás ill. meddoségi kivizsgálás során.A hiszteroszkópiás mutét kapcsán polipokat, mioma-göböket, spirált tudunk eltávolítani.
 2. Az ún. laparoszkópia kapcsán a köldökgyuruben ejtett 5 mm-es metszésen át vezetjük be az eszközt és a hasüreget vizsgáljuk. Megtekintjük a petefészkeket, a petevezetékeket, a méhet. Erre elsosorban olyankor van szükség, ha valakinél ismeretlen eredetu meddoség vagy alhasi fájdalom jelentkezik, de ilyen mutétet végzünk petefészek-ciszta, petevezeto-elzáródás, un. endometriozis és méhen kívüli terhesség esetében is.Laparoszkópos sterilizacióra (meddővé tétel) kérés esetén kerül sor.

Hasznos tudnivalók

Kórházi beutalás: a betegek érkezhetnek beutalóval, de bárki saját kezdeményezésére is jelentkezhet.

Felvételre reggel 7:00-8:00 órakor az I. szülészeti-főbejárati, illetve a II. emeleti, mellékbejárati nőgyógyászati nővérpultnál kell jelentkezni.

Szülőfájások esetén

Valószínűleg megindult szülés esetén éjjel–nappal az I. emeleti, főbejárati, szülőszobán kell jelentkezni.

Mit hozzon magával felvételhez?

Egészségügyi-biztositási kártyáját, személyi igazolványát egy hónapnál nem régebbi laboratóriumi leleteit, korábbi zárójelentéseit, pizsamát, vagy hálóinget, papucsot, köntöst, tisztálkodási felszerelését (fogkefe, fogkrém, szappan, WC-papír, egészségügyi betét, vatta stb. ), evőeszközt, bögrét . Mobiltelefonok használata lehetséges az osztályon, de hangsúlyozottan kérjük kedves betegeinket, hogy legyenek egymás nyugalmára tekintettel.

Mire figyeljen?

Amennyiben a műtét napján fekszik be osztályunkra, kérjük, hogy előző nap éjféltől sem folyadékot, sem szilárd ételt ne fogyasszon, ne cigarettázzon. Ha a felvétel előző nap megtörténik, kezelőorvosa pontosan tájékoztatni fogja Önt a szükséges teendőkről.

Látogatási idő:

 • hétköznap: 14:00 – 17:00 óra
 • vasárnap és ünnepnap: 10:00 – 12:00 óra

A látogatás akkor éri el igazi célját, ha betegeink gyógyulását nem zavarja, illetve kedvezően befolyásolja. Ennek érdekében a látogatás időtartamát, a látogatók számát, hozzátartozójuk állapotát szíveskedjenek figyelembe venni. Osztályunk dolgozói készséggel segítenek, és szívesen látják Önöket.

Elbocsátás

A gyógykezelés végén a betegek zárójelentést kapnak . Amennyiben munkahelyük felé, illetve további betegállományba vételükhöz igazolás szükséges, ezt jelezzék kezelőorvosuknak. Elbocsátáskor a beteget felvilágosítjuk, és tanácsokkal látjuk el, megbeszéljük a kontrollvizsgálat időpontját.