Medic șef secție

Dr. Nagy R. István – medic primar
declarație de avere si de interese

Medici:

Dr. Ábrahám Áron – medic primar

Dr. Nagy R. István – medic primar

Dr. Szász Szabolcs – medic specialist

Dr. Erőss Elena – medic specialist

Dr. Pál Zsuzsa – medic specialist

Asistentă șefă:

Kelemen Dóra Blanka

Stimate vizitator!

Vă mulţumim pentru interesul cu care aţi accesat pagina web a secţiei obstetrică-ginecologie. Secţia noastră, parte integrantă a spitalului municipal, funcţionează cu 45 de paturi de adulţi şi 15 paturi de neonatologie din ultimele, 4 fiind de prematuri. Asigurăm asistenţa medicală de profil non stop, atât pentru bolnavii din regiune cât şi pentru alţi bolnavi “extrateritoriali” respectând dreptul la libera circulaţie a bolnavilor (dreptul de a alege medicul şi intituţia la care doreşte să apeleze). Este situată în clădirea principală, cea nouă, la etajul unu şi doi. În ceea ce urmează, vă prezentăm secţia, sub forma unei “plimbări virtuale”.

Sala de naştere

Imediat după ce s-a completat foaia de observaţie şi s-a examinat pacienta, aceasta este condusă la sala de pretravaliu . Dacă se impune, există posibilitatea de a completa unele lipsuri de igienă personală la baia separată, modernă aflată la imediata apropiere a sălii de naştere. Sala de pretravaliu este spaţioasă, cu paturi comode rabatabile şi este dotată cu aparatură performantă capabilă de monitorizare a contracţiilor uterine şi ale bătăilor cardiace fetale. Există posibilitatea de a viziona TV, de a asculta muzică etc.

Sunt două săli de naştere dotate cu instalaţie modernă de administrare a oxigenului, aspiratoare etc. Între cele două săli de naştere se află camera de îgrijire imediată a nou-născuţilor, asigurând confortul termic,la nevoie administrare de oxigen, măsuri de terapie intensivă imediată dacă este cazul.
Posibilitetea de intervenţie chirurgicală imediată în caz de urgenţă,de anestezie locală şi regională, monitorizarea funcţiilor vitale cu aparatură performantă de ultimă generaţie, asigură un grad înalt de securitate profesională.
La cerere există posibilitatea de prelevare de sânge din cordonul ombilical în vederea crioconservării şi utilizării ulterioare în caz de nevoie.
Imediat după naştere nou născutul este prezentat mamei, pus la piept , prezentat aparţinătorilor după care este dus la secţia de neonatologie pentru “odihna” binemeritată. După ce mama ajunge pe secţia de lăuze, şi dacă starea atât a mamei cât şi a nou-născutului o permite îngrijirea se efectuează în sistem de “rooming in” adică bebeluşii sunt împreună cu mămicile în acelaşi salon.

Saloanele

Majoritatea saloanelor sunt cu două paturi, pentru câte două saloane gemene existănd un bloc igienic constând din duş, lavoar, wc. Izolarea fonică a saloanelor este perfectă, asigurând liniştea necesară recreerii.
Saloanele de lăuze mai au în plus pătuţuri mici pentru bebeluşi, mese de înfăşat, cântar.
Atât pe secţia de ginecologie cât şi pe cea de obstetrică există o sală de mese spaţioasă vitrată unde se pot primi şi vizitatorii. Tot aici se află la dispoziţia bolnavelor frigidere şi cuptoare cu microunde.

Sălile de operaţie

Sunt două, în imediata apropiere a sălii de naştere, dar cu destinaţie diferită; una pentru operaţii ginecologice alta pentru operaţiile obstetricale (cezariene).Ambele sunt dotate cu filtru de personal, apă sterilă pentru spălarea mâinii operatorilor, aer condiţionat, oxigen centralizat, iluminare corespunzătoare, aparatură de anestezie nouă, modernă la standardele europene cea ce asigură confortul anestezic şi operator atât pentru paciente cât şi pentru personal.

Compartiment Neonatologie

Medic:

Dr. Fetés Kinga – medic specialist

 1. Îngrijirea nou-născutului în sala de naştere
  • primul examen clinic (pentru depistarea eventualelor malformatii congenitale)
  • incadrarea nou-născutului în funcţie de vîrsta gestaţională(matur, prematur, dismatur, postmatur).
  • aprecierea stării clinice a nou-născutului evaluînd funcţia cardiacă, respiraţia, coloraţia tegumentelor, tonusul muscular, comportamentul neurologic (scorul Apgar la 1; 5; 10 minute)
  • identificarea nou-născutului (nume, prenume, sex, greutate, lungime,
  • profilaxia oftalmiei gonococice,pansament ombilical)
 2. Ingrijirea în secţia de nou- născuţi:
  1. în saloanele tampon:
   • urmărirea nou-născutului în primele 24 ore după naştere, perioada de adaptare la viaţa extrauterină.
  2. în salonul prematurului :
   • asigurarea confortului termic în incubatoare
   • urmărirea funcţiilor vitale( monitorizare cardiacă, respiratorie, pulsoximetrie, administrare de oxigen la nevoie, alimentare parenterală
   • depistarea înbolnăvirilor perinatale ( tulburări respiratorii, icter patologic, tulburări metabolice, infecţii) şi tratament prin fototerapie, administrare de medicaţie adecvată ,prelevări de probe biologice pentru laborator.
  3. în saloanele rooming-in :
   • saloane cu 2 paturi ,nou-născutul împreună cu mama
   • examinarea zilnică a nou-născutului de către medicul pediatru
   • îngrijiri curente efectuat de asistenţi de pediatrie împreună cu mame
   • alimentarea nou-născutului la sîn ,sfătuirea mamelor la prioritatea alimentaţiei naturale faţă de alimentaţia artificială.
   •  efectuarea primelor vaccinări ( Engerix B , BCG ), obligatorii;
   • screening neonatal pentru depistarea bolilor metabolice neonatale la cererea mamei
   • pregătirea nou-născutului si a mamei pentru externare la domiciliu, anunţarea medicului de familie telefonic înmănarea Fişa nou-născutului.

Ambulatoriul de Specialitate (Policlinica)

Accesibil prin intrarea secundară (aripa vestică a clădirii principale)

Cabinetul de Planificare Familiară

(situat la etajul doi)

Asigură asistenţa de specialitate pentru paciente de diferite vârste ,de la pubertate până după menopauză.Scopul iniţial a înfiinţării acestor cabinete era de a scădea numărul mare a avorturilor la cerere, scop ce a fost atins într-o oarecare măsură.Aici se acordă sfaturi privind metodele de contracepţie, de tratament hormonal de substituţie, şi se pot cumpăra pe loc medicamentele necesare. Totodată se pot efectua investigaţii ginecologice pentru stabilirea tratamentului local sau de depistare a cancerului de col uterin.Atmosfera este intima, plăcută.Sunt bineveniţi şi cei care se adresează numai pentru sfaturi privind disfuncţiile sexuale.

La solicitare Dr. Baka Tünde se deplasează în unităţiile şcolare pentru sprijinirea cadrelor didactice la orele de educaţie sexuală.

Program:

 • zilnic între orele 8:00-16:00 cu excepţia miercuri orele 14:00-20:00

Cabinetul de obstetrică ginecologie

(situat la etajul unu)

Asigură asistenţa de specialitate în ambele domenii fiind dotat şi cu ecograf performant. Scopul şi utilitatea ecografiei sunt:

 1. la gravide la prima ecografie se urmăreşte: stabilirea existenţei, localizării,viabilităţii, vârstei cronologice a sarcinii, depistarea modificărilor patologice asociate (decolarea sacului ovular, uter fibromatos,chist luteic,sarcină ectopică etc). La 12-13 săpt. de sarcină se efectuează evaluarea fătului , privind malformaţiile morfologice cât şi semnele indirecte de malformaţie cromozomială.
 2. la 18-19 săpt.de sarcină se reexplorează neuro şi viscerocraniul, toracele, inima, diafragmul, cavitatea abdominală, stomacul, arterele ombilicale, rinichi, fluxul arterial din artea ombilicală, membrele inferiore şi superioare, localizarea şi aspectul placentei, cantitatea de lichid amniotic, scopul investigaţiei fiind stabilirea exactă a vârstei sarcinii, a concordanţei dintre vârsta sarcinii şi dezvoltarea fătului precum şi decelarea unor malformaţii fetale.
 3. la 30-31 săp. de sarcină se estimează ecografic ritmul de creştere fetală, se caută semnele unor malformaţii cu manifestare întârziată, aspectul placentei, cantitatea de lichid amniotic, se evaluează circulaţia sanguină fetală şi maternă cu Doppler pentru a evidenţia riscul de hipoxie fetală.
 4. la 36-37 de săpt.de sarcină scopul ecografiei este de a confirma aşezarea fătului, poziţia craniului fetal şi de obţine date despre mărimea şi starea de sănătate a fătului. Totodată se exploreaă şi eventualele cicatrici uterine pentru a stabili modalitatea de naştere.

Scopul ecografiei ginecologice
Efectuată cu sonda abdominală sau transvaginală ne pote furniza date importante despre

 • forma, dimensiunea,poziţia uterului,
 • structura pereţilori uterini, grosimea endometrului cu aspecte referitoare la unele modificări maligne,
 • localizarea dipozitivelor endouterine ,
 • aspectul, dimensiunea, localizarea ovarelor şi a trompelor uterine, cu modificări patologice sugestive suţinând diagnosticul de suspiciune (de ex. sarcină vizibilă în trompă),
 • cavitatea abdominală din jurul organelor genitale interne precum şi organele din vecinătate pot avea modificări decelabile.

Vascularizaţia organelor modificate patologic, studiat cu Doppler color ne poate sugera date despre malignitatea sau benignitatea proceselor tumorale .

Examinări paraclinice, de laborator

Avem posibilitatea de a efectua toată gama de analize necesare stabilirii diagnosticului, printre care unele sunt gratuite, suportate de Casa de Asigurări de Sănătate , altele sunt contra cost. Vezi site-ul laboratorului de analize.

Endoscopia ginecologică

 1. Laparoscopia
  Metodă modernă ce constă din intervenţie fără plagă operatorie. Optica se întroduce pritr-o incize mică de cca 0,5 cm, de obicei prin inelul ombilical, şi la nevoie se practică una sau două incizii ajutătoare latero-inferior pe peretele abdominal pentru instrumente. După inspectarea organelor vizate se pot efectua extirparea acestora (ovar, trompe, noduli fibromatoşi de pe suprafaţa uterului), sau intervenţie conservatoare cum ar fi puncţia diatermică a ovarelor, recalibrarea părţii distale îngustate a trompei uterine etc.
  Dacă pacienta solicită, se poate efectua sterilizare, prin electrocoagularea-secţionarea trompelor.
 2. Histeroscopia
  Metoda constă din vizualizarea prin colul uterin a cavităţii uterine cu scop diagnostic şi tratament. Se pot efectua bipopsii ţintite, polipectomii fără a provoca leziuni însemnate a pereţilori uterini.

Informaţii utile

Internarea

Internarea pacientelor se efectuează pe baza biletelor de trimitere emise de policlinică, iar în cazuri urgente se acceptă trimiterea de către medicul de familie, bolnava adusă de salvare sau internare din proprie iniţiativă.
Internările programate, care nu constituie urgenţă este preferabil să se efectueze dimineaţa până la ora 8,30 în vederea recoltării probelor biologice pentru laborator.
Pacientele cu sarcină la termen, sau aproape de termen “pentru naştere”,ca şi gravidele cu sarcina peste 29-30 săptămâni să se prezinte la etajul I, intrarea principală.
Pentru afecţiuni ginecologice, sarcină până la 28 săpt., avort la cerere, pregătire preoperatorie, internările se fac la etajul doi, intrarea vestică, mai îngustă.

Acte şi obiecte necesare pentru internare

Carte de identitate, act doveditor de asigurare de sănătate, adeverinţă de la locul de muncă în care să se menţioneze numărul zilelor de concediu medical din ultimele 12 luni, rezultatele de laborator dacă nu sunt mai vechi de o lună, biletele de ieşire primite cu ocazia spitalizărilor anterioare.
Obiecte personale pentru igienă (cană, periuţă de dinţi, prosoape , săpun, hărtie igienică, vată, absorbante), cămaşă de noapte, capot, papuci, tacâmuri. Se admite folosirea lenjeriei de pat proprie. Utilizarea telefoanelor mobile este permisă cu menţiunea ca acestea să nu deranjeze nici activitatea curativă, nici odihna celorlalte bolnave.
Dacă internarea are loc chiar în ziua operaţiei, atunci în ziua precedentă de la micul dejun să nu consumaţi alimente solide decât lichide, să vă abţineţi de la fumat.

Vizitarea pacientelor

de către aparţinători este permisă în zilele lucrătoare de la ora 14 până la ora 17, sămbătă şi duminică între orele 10 şi 12. Sunt cazuri particulare când accesul vizitatorilor se permite şi în afara programului de vizită dacă se respectă dreptul la odihnă a celorlalte paciente. Vizitarea se desfăşoară în sala de mese, nu este permis intrarea vizitatorilor în saloane.

Externarea

Fiecare pacientă primeşte bilet de ieşire din spital, formular de concediu medical, reţetă dacă este cazul. Dacă aveţi nelămuriri privind unele noţiuni tehnice din documenteţia primită, modul de administrare a medicaţiei prescrise adresaţi-vă cu încredere personalului medical de pe secţie, şi sigur vă vor ajuta cu plăcere.